top of page

Neden Tai Chi?

Neden insanlar Tai Chi yapmaya yöneliyorlar?

Birkaç nedeni şöyle sıralayabiliriz:

Bir iyileşme yolu olarak etkinliği kanıtlanmıştır.

Sürekli tekrar ile yapılan hareketler sonucu doğamızda var olan kendini iyileştirme süreci çalışır. Akış, tüm canlılık-hayat için gereklidir. İnsan bedeni bizim şu an sınırlarını tanımlayamayacağımız kadar zekidir. Önemli olan, onda tıkanıklıkların olmamasıdır. Tai Chi çalışmaları akışları engelleyen tıkanıklıkları açar, iyileştirici süreç çalışır. Kan dolaşım sorunları, kalp rahatsızlıkları, damar sertliği, yüksek tansiyon, alerjik rahatsızlıklar, (astım...), bedensel duruş bozuklukları, eklem romatizması, kemik erimesi, Alzheimer, MS gibi hastalıklara karşı olumlu etkileri Batı ülkelerinde klinik çalışmalarda istatistik olarak görülmüştür.

Modern kent yaşamının yarattığı aşırı gerilim, bedeni neredeyse devre dışı bırakan yeni çalışma tarzları, meslek ayrımsız monitör karşısında uzun saatler kalış; koordinasyon, denge sıkıntıları, sinir sisteminin gittikçe zayıflaması, beyin bölümlerinin dengesiz çalışmasını birlikte getiriyor. Tai Chi uygulamaları, bu sorunlara karşı etkin bir araç. Hareketler, dinamik gevşeme durumunu yaşatarak, rahatlamayı sağlar ve genel enerji seviyemiz yükselirken, enerjinin tüm bedenimizde dengeli dağılımını yaratır. Sonunda yorulma yerine dinlenme duygusu, kendini iyi hissetme, hoşnutluk hali ortaya çıkar.

Meditasyon olarak beden–zihin dengelenmesinin dinamik yoldan kurulmasını sağlar. İçsel dinginlik, bütüne yayılan farkındalık, Tai Chi uygulamaları ile gelen zorlamasız bir haldir. Ruhsal yapıyı güçlendirir, dinginleştirir, inceltir. Sezi gücünü arttırır. Gündelik hayatın içinde bedenimizden savrulup gitmiş olan bizi, bize toplamaya, getirmeye çalışır Birçok egzersiz sisteminde kas gücüne ihtiyaç duyulur. Yaşlandığımızda kaba kas gücüne sahip olamayız. Oysa Tai Chi’ de esneklik, akıcılık geliştirilir. Tai Chi çalışarak yaş alan bir kişiyi, çok dengeli, esnek-dinamik egzersizlerini yaparken bir parkta görürseniz şaşırmayın. Esnemek sadece bedende değil, zihinde de yaşanır. Bu kendimiz ve tüm çevremizle olan ilişkimizin kalitesini değiştirir, yükseltir. Yani Tai Chi için “bir iletişim sanatıdır” tanımı, yapılabilecek tanımlardan biridir. Bağlantılı olarak, “Yaşam kalitesi geliştirme yolu” denebilir.

Tai Chi uygulamalarında motifler oldukça yavaş, kesintisiz, daima döngüsel hareketlerden oluşur. Bu hareketler dizisine “form” denir. Günde bir kere yapmak 15-20 dakikanızı alır. Küçük bir alan yeterlidir bunun için. Sizden özel bir kıyafet ya da aksesuar istemez Tai Chi. Yalnızca rahat giysiler yeterlidir.

Buraya kadar andıklarımızla bile, neden Batı dünyasında Tai Chi Chuan sisteminin gittikçe artan sayıda insan tarafından tercih edildiği anlaşılır. En az geçmişindeki ortaya çıkış nedenleri kadar geçerli, bugün bu eski savunma sanatının çalışılmasının nedenleri var. Yoksa Shaolin ya da Wu Dang tapınaklarında kimse rahip olmak istediğinden değil!

Özetlersek; varlığımızın ruh-beden-zihin-enerji dengesinin, akordlu bir müzik aleti gibi oluşunu sağlar.

“Biz bu savunma tekniklerini başkalarını savurup atmak için (zarar vermek amaçlı!) değil, ama bu harika prensipleri arkadaşlarımızla birlikte yaşamak, paylaşmak için yapıyoruz.” TUNG YING CHIEH (1888-1961)

Son Paylaşımlar

Arşiv

Etiketlere Göre Ara

Bizi Takip Edin

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page