top of page

Tai Chi Chuan'ın Kısa Tarihi ve Stiller


Tai Chi Chuan söylencelerinde, tarihinde yine Zen Budacılığı ve Taoculuk içiçedir. Hindistan’ın Madras bölgesinden gelen Budacı keşiş Bodhi Dharma (M.S. 450-543) Çin’de Honan eyaletindeki efsanevi Shaolin tapınağının ve Zen Budacılığının da kurucusu olarak bilinir. Bodhi Dharma yalnızca öğretisini Çin’e taşımamış, ruh-beden bütünlüğü üstüne güçlü bir “yol” geleneği olan Hindistan’ın Yoga’sından etkilenerek, tapınaktaki keşişlerin uzun süreli meditasyon oturuşları sonucu oluşan rahatsızlıklarına çare diye bazı hareketler dizisi yaratmış. Bunlar daha sonra savunma sanatlarının atası olmuş.

Yine efsanevi bir kimlik; ama bu kez Taocu kanattan: Chang San-Feng (M.S. 1391-1459). Budacı Shaolin tapınağında eğitim gören Taocu Chang San-Feng’in rüyasında beyaz bir turna kuşu ile bir yılanın mücadelesini gördüğü söylenir. Hayvanlar birbirinin etrafında dikkatle, keskin bir farkındalık ile çok estetik,yumuşak hareketlerle dönüyorlarmış. Uykusundan uyandığında, manastırda öğrendiği tekniklere hayvanların mücadelesinden aldığı mesajı uygulamak gerektiğini düşünmüş. Ortaya çıkan Tai Chi Chuan’ın atası olmuş. Tai Chi tarihinde bir soy ağacından söz edersek bir dizi ustanın ardından Chen Wang-Ting ismine geliriz. Bu isimle Tai Chi tarihinde yüzlerce yıllık Chen ailesi dönemi başlar.Bu dönemde Chen ailesi, Tai Chi bilgisini aile dışına çıkarmamaya çalışmıştır. Ancak yetkin bir dövüş sanatları ustası olan Yang Lu Chan (M.S. 1799-1872) ailenin yanına hizmetkar olarak girmiş ve sanatı öğrenmiş. Onunla birlikte bilgi dışarı çıkmış. Her usta sanata kendince katkıda bulunmuş ve adları ile anılan stiller ortaya çıkmış: Chen, Yang, Wu, Sun, Yang stilden derlenenPekin stili (1950sonrası) vb...

Bizim çalığımız stil, Yang stildir. Batıya Tai Chi’yi aktarmada (1960 sonrası) büyük katkısı olan Prof.Cheng Man Ching (1901-1975)-ki kendisi aynı zamanda bir şair ve ressamdır- geleneğinden gidiyoruz. Prof. Cheng efsanevi usta Yang Cheng-Fu’nun (1883-1936) öğrencisidir.

Son Paylaşımlar

Arşiv

Etiketlere Göre Ara

Bizi Takip Edin

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
bottom of page