YUVA - GÜVEN - TAI CHI CHUAN
Gün ışığında Tai Chi Chuan çalışmak çok keyifli. Belki bahar dönemi desek daha doğru olur. FB park çalışmalarında ortamın besleyiciliği o kadar çok ki. Bu anne kedicik yaşlı sakız ağacı kovuğunu yuva yapmış bebekleri ve kendisine. Sağına soluna bakınıyor, güvenli mi diye? Sonra bana güven duyup yaklaştığında içerideki yavrucukları görebiliyorum, fotoğraflıyorum.
Çalışmalara giderken “bugün şunları anlatacağım” demem, plan yapmam. Her buluşmanın kendi özgünlüğünde, grup ihtiyacına göre anlatım çıkar. Ders öncesi çektiğim bu kedi yuvasının, dersin konusuna da gireceğini düşünmemiştim. Tai Chi Chuan yolunda ne aradığımız üzerine bu mecrada kısa mesajlar vermeye çalışıyorum. Sağlık çok başta! Sağlık deyince yelpaze o kadar geniş ki! Modern tıp verileri her gün bize Tai Chi Chuan uygulamalarının sağlığımıza ne kadar olumlu etki yaptığını kanıtlıyor.
2007 yılında Dr.Pelin Yıldırım ile yaptığımız klinik çalışma denge kavramı üzerine idi. “Geriatrik yaş grubunda Tai Chi egzersizlerinin denge üzerine etkinliği”, tez başlığı idi. Bugün Dr. Pelin Yıldırım @pelinym, genç bir profesör alanında. Buradan selam sevgili Dr. Pelin Yıldırım’a. Bu çalışma sonrasında 2016 yılında “Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation” dergisinde yayınlandı. Batı tıbbı, bugün artık Tai Chi uygulamalarını bütüncül sağlığa olumlu etkisi yönünden 1.derece kanıt seviyesine çıkarmış durumda. Peki batı tıbbı bunu şimdilerde kabul etti de, durum daha öncesinde farklı mı idi? Tabii ki hayır! İnsanlığın bu güzel birikimi, doğu Asya’da yüzlerce yıldır insan sağlığına katkıda bulunuyordu zaten. Ancak kanıta dayalı tıp böyledir, bu çalışmaları yapmak durumundadır. Tüm alanlarda olumlu etkisi kanıta dayalı bir çalışma haline getirilebilir. Ancak şimdi bunun dışında yine can alıcı bir boyuta kısaca değinmek istiyorum; ruh sağlığı.
Bugünün çalışma, yaşama koşullarında bedenlerimiz evrimsel, doğal gelişimine uygun devin(e)miyor. Yani bizdeki doğayı yaşamaktan çoğunluk uzağız. Beden, adeta kafanın taşıyıcısı olmuş durumda. Çok oturuyor ve nerdeyse meslek ayrımsız ekran kölesi durumundayız. Tüm eşitsizliklerin hayatın her alanında varlığını unutmadan ve o tarafa şu kısa olmasına çalıştığım yazıda değinmemeyi seçerek, bireyin kendini “iyi hissediş” halinde, bu beden-zihin kopukluğunun önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Tai Chi uygulamaları gündelik beden devinim, kullanış alışkanlıklarına -ki çoğu yanlış, zarar verici- farkındalık yaratmada yüksek potansiyele sahiptir. Bedenin farkına varmak, olanaklarını tanımak ve ilerletmek, insanda” güven” duygusunu arttırır. Yani aslında “yabancılaşma” kavramı üzerinde çalışmış oluruz.
Zihin-beden yabancılaşması, öncelikle kişinin kendine yabancılaşmasını besler. Yabancılaşma çağın, insanlığın sorunudur. Toplumsal, bireysel denge-huzur yabancılaşma ile olumsuz etkilenir. Zihnin, sürücülüğünü yaptığı bedenle derin ilişki kurabilmesi sonucu, sadece fiziksel değildir. Duygusal durumu etkiler. Düşündüğünü yapabilme yetisi özgüveni besler. Bir enstrümana ihtiyaç duymadan dengede durabilme, yer değiştirebilme, gerektiği zaman gerekli kuvveti anatomimize-bizdeki doğaya zarar vermeden uygulayabilme hali güven duygusunu besler. Tai Chi uygulama süreçlerimiz aslında bugünlerde pek popüler olmuş ve ciddi finansal devinimler etrafında dönen mindfulness kavramına temas ettirir bizi. Yani biz, Tai Chi uygulayıcıları, damardan mindfulness çalışırız bir başka deyişle😊
Geçenlerde bir stop-motion bir film seyrettik: House. Film aslında yetişkinler için. Üç ardışık kısa film, “House” başlığında akıyor. “Ne bu*” diye izliyorsunuz başta. Sonra toparlanıyor. Film sonunda bir söz derliyor toparlıyor: “Mobilyayla bezedim, mobilyaya benzedim!” böyle bir şeydi. Yaşanılan mekanın “yuva“ olmaktan çıkışı. Yaşadığımız mekanları yuva yapamayışımız! Aslında yuvamız olması gereken bedenlerimiz. Tai Chi Chuan öğrenmek, akıp giden birtakım hareketleri, koreografiyi öğrenmek-uygulamak ötesindedir. Aslında yuvaya dönüş, yuvada olma sürecidir. Yuva, güvendir. Yuvada olmak güvende olduğunu hissetmektir. Bir yaklaşımdır. Böylece, bir ilişkiyi YUVA yapabilmek farkındalığı, emeğidir. Ne mutlu ilişkilerini yuva yapabilenlere. Ulu sakız ağacının kovuğunda, yuvasında güzel kediciğin, bebekleri ile ömürlerince var olsun güven.
Comments